Консултирайте се с нас


  Защо отстраняването на заусенъци и заоблянето на ъглите при обработка на метали е важно?

  Отстраняването на заусенъци и заоблянето на ръбове са “дяволски“ операции, за много от сферите на съвременната метаообработка. Изискват допълнителна работа, в повечето случаи прецизна. Често не са предвидени в производствения план като време и бюджет, но се оказват съществено важни.

  Как се формират заусенъците и острите ръбове?

  Различните начини на рязане на листов материал образуват различни видове заусенъци. Шлаката е почти неизбежен страничен продукт на плазменото и кислородното рязане. Върху детайла остават упорити остатъци разтопен метал и шлака, понягога в сериозни количества, в зависимост от дебелината, вида на материала и настройките на машината за рязане. Почти всички други начини на рязане, като например лазерното, станало изключително популярно напоследък, водят до появата на остри ръбове и фини неравности. Дефектите при лазерното рязане,  отново зависят от вида, дебелината на материала, състоянието и настройките на машината. Отстраняване на заусенъците и заоблянето на ръбовете в случая са от съществено значение, както от фукционална, така и от естетична гледна точка.

  Гилотиннното рязане – един от основните начини на рязане до скоро, води до сериозни заусенъци, особено при рязане със затъпени от износване ножове или несъобразен луфт между ножовете.

  Щанцоването също е  в списъка с режещи операции, съответно генератор на  заусенъци.

  Независимо, че не става въпрос за листов материал, задължително трябва да споменем струговането и фрезоването като режещи операции, водещи до генерирането на заусенъци, макар фини, незначителни.

  Защо отстраняването на заусенъци и заоблянето на ръбове е толкова важно?

  Отстраняването на заусенъци и заоблянето на ръбове предотвратява наранявания

  Острите като бръснач ръбове на изрязаните метални детайли създават огромен риск от наранявания.  Работниците, отговорни за сглобяването или по-нататъшната обработка на изрязаните метални детайли, могат да получат сериозни порязвания от тези остри ръбове. Същото се отнася и за готовия продукт, особено ако отделните му части не са били предварително загладени. Заусенъците често повреждат повърхности, до които се докосват. Всичко това лесно може да бъде избегнато чрез надеждното, навременно отстраняване на заусенъците и заобляне на ръбовете.

  Заоблените ръбове придават по-добър естетичен  вид на продуктите

  Отстраняването на заусенъци не само помага да се избегнат наранявания, причинени от остри ръбове, а също така придава добър външен вид на продукта. Като производител освен с качество, неизменно можете да впечатлите клиентите си и с продукти, произведени с внимание към детайла.

  Предотвратяване на корозията

  Заоблянето на вътрешните и външните контури на детайлите гарантира, че всеки вид боя или покритие може да бъде нанесено надеждно и с дълготрайно. При прахово и  при  мокро боядисване – боята се стича от острия ръб, покритието е тънко и нетрайно. При галваничните покрития върху острия ръб се натрупва повече материал, който лесно може да падне и в тази точка да се появи корозия.

  Поради това заоблянето на ръбовете е ефективна стъпка, позволяваща равномерно нанасяне на боя по ръбовете на детайла и служи за предотвратяване на корозията. Подходящо заоблените ръбове са особено важни за производителите на строителна или селскостопанска техника: ръбовете, заоблени от подходящата машина помагат да се осигури надеждна защита от корозия на готовите компоненти.

  Почистване на оксидния слой, формиран при рязане

  Лазерното рязане на детайли с кислород създава оксиден слой в зоната на рязане. Адхезията на този оксиден слой към основния материал е много слаба. След боядисване лошата адхезия може да доведе до излющване на боята, създавайки възнможност за възникване на ръжда. Окисляването влияе неблагоприятно и на процеса на заваряване: окисният слой между частите може да попречи на постигането на постоянни резултати при заваряване.

  Отстраняването на заусенъци и заоблянето на ъгли е важна стъпка във веригата за обработка на листов материал. Частите с перфектна повърхност позволяват безпроблемна производствена верига. Следователно, детайлите от листов метал с заоблени ръбове осигуряват ключово конкурентно предимство.

  Как да решим проблемите с острите ръбове?

  Разбрахме за дявола и проблемите със заусенъците, които създава. Разбрахме и защо трябва да се борим с него. Сега е време да си отдъхнете, защото ние от T/Blok знаем, че дявола не е толкова „черен“.

  Днес много компании разчитат на автоматизирано отстраняване на заусенъци и заобляне на ъгли.  Различните производители на машини за автоматизиране на процесите на отстраняване на заусенъци и заобляне на ръбове имат различни концепции – абразивни ленти, челни четки, абразивни валове и т.н. Не може да се каже, че някоя от тях е по-добра, по-евтина или по-ефективна. Изборът зависи от обработвания материал и крайната цел.

  За предприятията в металообработващия сектор, които искат да подобрят производствените процеси, екипът на T/Blok може да предложи богата гама стационарни машини за шлайфане и полиране от водещи европейски производители, покриващи широк спектър от операции, както и много други специализирани решения.

  Свържете се с екипа на T/Blok на имейл info@tblok.com или телефони 028506006, 0885429205, 0885978125  за индивидуална консултация.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *